Wat te doen aan de Aziatische Hoornaar?

De Aziatische Hoornaar rukt op en iedereen is nodig

Je hebt er vast al alles over gelezen. Zowel de verkeerde berichten als de juiste berichten. De Aziatische Hoornaar rukt op in Nederland. En anders dan de gebruikelijke nesten van de wespen, is dit echt een groot probleem.

Exoot

De Aziatische Hoornaar is een invasieve exoot. Dat houdt simpel gezegd in dat deze alles sloopt zonder dat er natuurlijke vijanden zijn. Deze soort kan dus makkelijke schade maken en dat gaat helaas op een manier dat onze biodiversiteit ernstige schade oploopt.

Welke schade?

De schade ligt bij alle vliegende insecten. Tot nu toe. De Aziatische Hoornaar lust vooral honingbijen, maar als deze niet voorhanden zijn, dan eet deze gerust solitaire bijen, vlinders, vliegachtigen etc. We hebben het niet over en paar insecten, maar over kilo’s. 

Wat kunnen we doen?

Op dit moment worden vooral de imkers ingezet om nesten op te sporen.  omdat de Aziatische Hoornaar bij bijenkasten een enorm buffet tegelijk vinden, zullen ze daar het beste te vinden zijn. Imkers worden nu gevraagd vallen te zetten om koninginnen te vangen in het najaar en voorjaar. En daarna de werksters om deze te volgen en nesten te vinden. Omdat de Hoornaar bij de bijenkasten steeds terugkomt kunnen we met allerlei technieken de nesten makkelijker traceren. Een imker is niet de persoon om een Aziatische Hoornaarnest te verwijderen. Dat is te gevaarlijk.

De gemeente heeft de taak om deze nesten te vernietigen.

Wat kunnen anderen doen? Zowel imkers als alle andere mensen kunnen helpen door te melden!

Melden van een Aziatische Hoornaar

Heb je een Aziatische Hoornaar ontdekt? Maak een foto en, als het lukt, een filmpje. Stuur deze in op waarneming.nl. Deze contactpersoon van de regio neemt dan contact op om te bevestigen dat het een Aziatische Hoornaar is en zet dan de nodige stappen. Ga niet massaal de plaatselijke imkers bellen. Die worden op de hoogte gebracht door de verenigingen. 

Heb je een nest in de bomen zien hangen? Ook deze fotograaf je en meld je op waarneming.nl.

Denk niet, ach het loopt wel los. Ik heb geen last van ze. Dat dachten ze in andere regio’s ook. In Zeeland is men te laat van start gegaan en daar is het in een zeer korte tijd een groot probleem geworden en verwijderen ze nu dagelijks nesten. 

Bedenk dat een nest 150 tot 500 koninginnen kan laten uitgroeien en deze starten ook weer nesten. Er zijn zelfs al grotere nesten gevonden. Dus iedereen is nodig om te melden!

Dood niet lukraak alles wat je ziet

Er zijn vele insecten en ze zijn allemaal nuttig. Behalve invasieve exoten als de Aziatische Hoornaar. Zo zijn er ook de Stadsreus (een vriendelijke vlieg), de Europese Hoornaar (een prachtige, zeer nuttige wespensoort) en nog meer insecten die worden aangezien als de Aziatische Hoornaar

 Dus ga niet zomaar alles doodslaan. Dan slopen wij de biodiversiteit. Maar maak een foto/filmpje, meld of vang (imkers). 

Er is een prachtige app waarmee je ook kan ontdekken welke soorten van planten, dieren en insecten je hebt gefotografeerd. Dat is de app Obsidentify. Deze kan je helpen met het bepalen of je de juiste hebt gezien. Bekijk ook de afbeelding hieronder.

foto grootte az hoornaar

Het uitgebreide verhaal

Imkersverenigingen, bonden en natuurorganisaties werken al samen om nesten te vinden. Maar om het hele verhaal goed duidelijk te krijgen plaats ik hieronden een webinar van de NBV. In deze video leer je alles over de Hoornaar. Niet alleen voor imkers, maar voor iedereen is dit interessante informatie. Dus kijk deze webinar allemaal om samen de biodiversiteit te beschermen van de Aziatische Hoornaar. Met dank aan de NBV.

Extra filmpje

In het kader: er is genoeg informatie, maar waar? Plaats ik nog wat extra op deze pagina. Zo hoef je niet alle websites af, maar staat een en ander bij elkaar. Met dank aan de Vlaamse Imkerbond VBI.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen? Hier is nog meer

Waarom kristalliseert honing?

Natuurlijk! Honing is een heerlijke en natuurlijke zoetstof die al eeuwenlang wordt gewaardeerd vanwege zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Echter, als je een pot honing een

Read More »