Project Description

november 2, 2020

Abonneer nu op YouTube

Deel dit bijenverhaal en abonneer

B ij de Wilgenhoek mogen we toch zeker wel van een raar jaar spreken. Opeens geen dracht voor de bijen en daardoor verlies van een deel van het volk. Alles weer helemaal op orde gekregen en het volk explosief zien groeien in de zomerperiode. En dan in september, zonder daarvoor enige doppen te hebben gezien, twee koninginnen in het volk.

Jawel, ik zei twee koninginnen. Hoe kan dat? Ja daar kunnen we het heel lang over hebben. Een dop gemist? Dat kan, maar omdat dit volk wat aandacht nodig had, heb ik de ramen extreem goed afgezocht. Dus wellicht een klein verstopt dopje. De oude koningin had er vast geen moeite mee. Ze bleef gewoon in het volk en legt haar eitjes. Ja wat doe je dan? Welke koningin haal je dan weg? Goed. Omdat ik niet zeker wist dat de nieuwe koningin al bevrucht was heb ik deze meegenomen met de aantekening om volgende keer goed te kijken of de oude koningin nog wel legt.

De oude koningin bleef inderdaad nog leggen, dus een goede gok. De nieuwe koningin heeft een eigen volkje gekregen en deze probeer ik als klein volkje de winter door te krijgen. Ze legt en is dus goed bevrucht.

Dan is het tijd voor de laatste vlog. Het begint kouder te worden, de dagen korter en dan willen we zo min mogelijk het volk in. Na deze vlog ben ik nog twee keer geweest om bij te voeren en uiteraard te controleren of de koningin de goede was die ik liet zitten.

Vanaf oktober laten we de bijen met rust. Als er iets mis is, kan ik niet veel meer doen en in deze tijd moeten ze alles verder zelf doen. Ze hebben een mijtbehandeling gehad, zijn bijgevoerd en nu begint de spannende tijd. Gaan ze het redden en komt het volk mooi de winter uit. De dagen worden korter en kouder en de bijen trekken zich terug op een tros. In het midden de koningin om warm te blijven en om gevoerd te worden door de werksters. De koningin legt steeds minder eitjes en in november zal ze stoppen. In december loopt het laatste broed uit en deze bijen hebben de taak om het laatste stukje van de winter te overbruggen en de start te maken in het nieuwe jaar. Na de kortste dag start de koningin meestal weer langzaam met leggen en bij goede temperaturen hopen we in maart de eerste grotere legmomenten te zien en zal het volk explosief groeien. Dan is het belangrijk dat ze ook voedsel kunnen halen en anders dat de imker op tijd een korte check doet om desnoods bij te voeren.

Bekijk hierboven de vlog en kom regelmatig even terug.

Aanbevolen voor jou

Deel deze pagina met anderen