Hoe maken bijen honing?

Bijen zijn fascinerende wezens die een belangrijke rol spelen in de natuur. Naast het bestuiven van planten en bloemen, zijn bijen ook bekend om hun vermogen om honing te maken. Honing is niet alleen een heerlijke zoete lekkernij, het heeft ook vele gezondheidsvoordelen en wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt. In deze blog zullen we meer leren over hoe bijen honing maken.

Het proces begint bij de bijen die nectar verzamelen uit bloemen. Nectar is een zoete vloeistof die zich bevindt in de bloemen en is bedoeld om insecten aan te trekken om te helpen bij de bestuiving. De bijen gebruiken hun lange tongen om de nectar uit de bloemen te zuigen en op te slaan in hun honingmaag.

Eenmaal terug in de bijenkorf, geven de bijen de nectar door aan andere bijen door middel van mond-tot-mond voeden. Tijdens deze overdracht wordt de nectar gemengd met enzymen die in de mond van de bijen aanwezig zijn. Deze enzymen breken de complexe suikermoleculen in de nectar af tot eenvoudige suikers zoals glucose en fructose.

Wanneer de bij de nectar heeft doorgegeven, slaat zij deze op in een van de honingraten in de bijenkorf. De bijen gebruiken hun vleugels om de nectar te laten verdampen, waardoor het watergehalte van de nectar wordt verminderd en de suikerconcentratie wordt verhoogd. Dit proces wordt ook wel indikken genoemd.

Wanneer de nectar is ingedikt tot een bepaalde consistentie, bedekken de bijen het met een laagje was om het te beschermen tegen vocht en andere elementen. Dit zorgt er ook voor dat het kan blijven rijpen en veranderen in honing.

Naarmate de tijd verstrijkt, rijpt de honing verder en wordt het dikker en zoeter. Wanneer de bijen bepalen dat de honing rijp genoeg is, sluiten ze de cel af met was. De bijen zullen dan een nieuwe cel beginnen met het verzamelen van nectar en het proces herhalen.

Wanneer de imker de honing wil oogsten, snijdt deze de waslaag van de honingraat af en slingert of perst de honing uit de raat. De honing wordt dan gefilterd en in potten gegoten voor gebruik.

In conclusie, bijen maken honing door nectar uit bloemen te verzamelen en deze te mengen met enzymen. De bijen laten vervolgens het water verdampen en de suikerconcentratie verhogen voordat ze de honing opslaan in een honingraat. Door dit proces wordt de nectar omgezet in honing, een heerlijke en voedzame zoetstof die door mensen over de hele wereld wordt genoten.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen? Hier is nog meer

Waarom kristalliseert honing?

Natuurlijk! Honing is een heerlijke en natuurlijke zoetstof die al eeuwenlang wordt gewaardeerd vanwege zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Echter, als je een pot honing een

Read More »