In mei is het juist goed om het gras even lekker te laten groeien. In deze maand neemt de natuur veel voedingsstoffen op en door het gras niet te maaien kan het gras deze voedingsstoffen beter opnemen. Dit is niet alleen goed voor het gazon, maar ook voor de hele tuin!
Wist je dat het zelfs gunstig kan zijn om maar twee keer per jaar je gazon te maaien? Dit klinkt misschien vreemd, maar het heeft verschillende voordelen. Zo zorgt minder maaien ervoor dat het gras beter wortelt en sterker wordt. Dit leidt tot een gezonder en steviger gazon dat beter bestand is tegen droogte, ziektes en plagen.
Door slechts enkele keren per jaar te maaien, bijvoorbeeld in juni en september, geef je boterbloemen, madeliefjes, margrieten, knoopkruid en andere bloemen alle kansen om te bloeien.
Maar er zijn nog meer voordelen van minder maaien. Zo zorgt het voor een betere waterhuishouding. Het gras houdt namelijk beter water vast, waardoor de grond minder snel uitdroogt en beter bestand is tegen langere droge periodes. Daarnaast biedt het hoge gras een perfecte verstopplek voor insecten zoals vlinders en bijen. Door deze insecten aan te trekken, bevorder je de biodiversiteit in je tuin.
Ook heeft het minder maaien van het gazon ook een positief effect op het milieu. Een grasmaaier verbruikt namelijk veel brandstof en stoot daardoor schadelijke stoffen uit. Door minder vaak te maaien, wordt de uitstoot van deze stoffen verminderd en draag je dus bij aan een gezondere leefomgeving.
Natuurlijk betekent dit niet dat je helemaal geen onderhoud meer hoeft te plegen aan je gazon. Twee keer per jaar het gras maaien is een goed uitgangspunt, maar het is ook belangrijk om het gras af en toe te bemesten en te verticuteren. Zo blijft het gazon gezond en mooi.
Als je toch besluit om het gazon regelmatig te maaien, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Maai het gras niet te kort en zorg ervoor dat je maaimachine scherp genoeg is om het gras niet te beschadigen. Maai het gras in verschillende richtingen om platgedrukte plekken te voorkomen en laat het maaisel liggen als natuurlijke bemesting.
En als het gras wat hoger staat, kun je ook zaaien tussen het gras. Zo komen er in het gras ook bloemen op. Heb je jaren lang de boel strak gemaaid? Dan kan het zijn dat het een jaartje langer duurt voor de zaden van de bloemen een kans hebben. Je hebt dan sneller effect door een stuk gras uit te steken en dat in te zaaien. Als je dan toch wat meer maait, maai je dit stukje gewoon even niet.
Kortom, door minder vaak te maaien zorg je voor een sterker en gezonder gazon dat beter bestand is tegen droogte, ziektes en plagen. Daarnaast biedt het hoge gras een perfecte verstopplek voor insecten en zorgt het voor een betere waterhuishouding.